Kategóriák

Hírlevél

Termékajánló

TOP termékek

Fizetési megoldás

Szűrés

Szállítási idő 2-3 munkanap

Partnereink

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Kompressziós terápia

A kompressziós harisnya elsősorban gyógyászati segédeszköz és nem divatáru! Különösen a hölgyeknek lehet fontos paraméter a testsúly is, de a gyógyharisnya méretezése eltér a divatharisnyától. 

Akár megelőző harisnyát, esetleg hosszabb repülőútra úgynevezett jet-legs úti zoknit keres, akár nyiroködémás panaszra vagy vénás keringési zavarokra magasabb kompressziót biztosító gyógyászati segédeszközt, hasznos ismereteket szerezhet weboldalunkon.

Ha kompressziós harisnyát keres, felejtse el a magasság és testsúly alapján "pontos méretet" meghatározó kereskedőket  és "a minél magasabb annál jobb"  DEN (DIN) értékek alapján "minőségi kompressziós harisnyát" áruló sarlatánokat! 

Anatómia

A nyirok erek részben a vénás rendszerrel párhuzamosan futnak, részben azoktól függetlenül vannak jelen a szervezetben. A nyirok nedv úgy keletkezik, hogy a verőerek által a szervekhez szállított folyadékot nem tudja teljes mennyiségében a visszérrendszer visszaszállítani, így a maradék a nyirokkapillárisokon keresztül a nyirokkeringés segítségével jut vissza a gyűjtőérbe. A nyirokerek a gyűjtőérbe ömlenek, azaz a nyirokrendszer elégtelensége összefügghet a vénás rendszer elégtelenségeivel vagyis ha a vénás keringés elégtelen, a nyirok nem tud a vénákba ömleni, hanem a nyiroknedv pang a nyirokerekben. A nyirokrendszeri elégtelenség eredménye, hogy folyadék lép ki a szövetek közötti térbe. Ezt a szövetek közötti folyadék felhalmozódást nevezik vizenyőnek. A nyirokerekből kilépő folyadék általában olyan helyeken halmozódik fel, ahol laza szövetek találhatóak mint például a lábhát területe, ahol puha, fájdalmatlan, cipószerű duzzanatként jelenik meg. A harisnya által biztosított kompressziós nyomás rásegít a vénás keringésre azáltal, hogy a "használt vért" a végtagok alsó részéből a felsőbb részekbe nyomja. Ennek megfelelően a kompressziós harisnyáknál a nyomásérték a bokától a comb irányába fokozatosan csökken. A legnagyobb nyomásértéket higanymiliméterben (Hgmm) adják meg a gyártók. A megelőző harisnyák I. Kompresszió általában 20-30 Hgmm értékűek, a terápiás harisnyák esetében II, III, IV kompressziót különböztetünk meg, viselésük orvosi indikációhoz kötött.

Méretezés

Láb standard méretvétel

- "B" boka körfogata a bokacsont felett, ahol a láb a legvékonyabb

- "C" vádli körfogata, ahol a legvastagabb

- "D" térdhajlat körfogata a térdkalács alatt, ahol a legvékonyabb

- "E" térdkalácsnál mért körfogat

- "F" combközép körfogata cca 20-22cm-el a térdkalács felett

- "G" combtő körfogat 

Kar standard méretvétel

- "C" csukló körméret

- "D" legvastagabb alkarméret a könyök alatt

- "H" felkar körméret a hónalj alatt

Az alsóvégtagon a mérést minden esetben állva végezzük, pihent lábon, lehetőleg a reggeli órákban.

DIN vagy Hgmm?

A den (DIN) szó a selyemfonalak finomságának méréséből ered, a fonal vagy más szálas anyag súlyának és hosszának hányadosa. 1 den SI mértékegység 1gramm/9000 méter.

Ha vastag téli pamutharisnyát keresünk számít a DIN szám, azonban a kompressziós harisnyák esetében a felhasznált anyagszál rugalmasságával és a szövési technológiával érik el a megfelelő kompressziós nyomást amit Hgmm-ben határoznak meg a gyártók!

 Webáruház készítés