Kategóriák

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési megoldás

Hírlevél

Termékajánló

TOP termékek

Partnereink

Inhalátorok

Inhalátorra azoknak a betegeknek van szükségük, akiknek ezen eszköz segítségével, por vagy aeroszol formájában kell a gyógyszert a szervezetbe juttatniuk.

A gépi porlasztók előnye az egyszerű inhalációs technika, amelyet könnyű elsajátítani. A gépi inhalátorokban többféle gyógyszer is vegyíthető egyszerre, és az alkalmazásuk során a porlasztott gyógyszerhez akár oxigén, fiziológiás sóoldat, vagy Salvus víz is adható. Hátrányuk a nagyobb méret és az elektromos csatlakozás igénye, így használatuk helyhez kötött. (Kivétel az egyes ultrahangos készülékek melyek akkumulátorról is működnek.) A depozíció tekintetében az adagolószelepes aeroszolokhoz képest a legnagyobb eltérést a garatban lerakódó gyógyszer mennyisége jelenti. Míg porlasztó készüléknél ez 12 százalék körüli, addig adagolószelepes készüléknél közel 80 százalékos. Az aeroszol képzés alapján két csoportba sorolhatók:

1. Kompresszoros inhalátorok: Ennél az inhalátor típusnál az aeroszol képzés úgy történik, hogy egy kompresszor sűrített levegőt állít elő, ami egy fúvókán keresztül kiáramlik. A nagy sebességű levegő nyomáscsökkenést okoz, ami felszívja a gyógyszert, és elporlasztja. A szemcsék mérete és mennyisége az alkalmazott nyomástól, és az áramlás sebességétől függ. Porlasztási teljesítmény (típustól függően) 0,18 - 0,3 ml/perc. Előnye: Alacsony ár, alacsony üzemeltetési költség. Hátránya: Kisebb porlasztási teljesítmény, nagy méret, nagy súly, zajos működés.

2. Ultrahangos inhalátorok: ez az inhalátor típus az aerosolt egy nagyfrekvenciával rezgő kerámia segítségével képzi. A kerámia által keltett rezgés a közvetítő folyadékon áthaladva a porlasztandó gyógyszert apró részekre robbantja szét. A keletkező szemcsék mérete kizárólag az alkalmazott frekvenciától függ. Porlasztási teljesítmény (típustól függően) 0,6 - 1 ml/perc. Előnye: Nagy porlasztási teljesítmény, ideális szemcseméret, kis súly és méret, szinte hangtalan működés. Hátránya: Magasabb ár, magasabb üzemeltetési költség (gyógyszerporlasztó betét elhasználódás).

Kompresszoros vagy ultrahangos? - Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai is. A kompresszoros porlasztók az egyszerű felépítésből eredően megbízhatóbbak. Hátrányuk a zajos működés, kis porlasztási teljesítmény valamint a ködöt alkotó szemcseméret változása, mivel azt döntően a levegő áramlásának sebessége határozza meg. Az ultrahangos porlasztók előnye a porlasztás hatékonysága, jó minősége, nagy porlasztási teljesítmény zajtalan működés. Hátrány, hogy a meghibásodás valószínűsége nagyobb a bonyolultabb belső felépítés miatt, valamint a magasabb árszint.

Orvos-szakmai elvárások az inhalátorokkal szemben:

- Porlasztási teljesítmény: ml/perc Ez azt jelenti, hogy 0,3 ml/perc porlasztási teljesítmény mellett cca három perc szükséges 1 ml gyógyszer belégzéséhez, ami a max. 5 ml adagot tekintve 15 perces kezelést jelent, ez még éppen ideálisnak mondható.)

- Szemcseméret: a porlasztott mennyiség 50 %-a 0,5-5 mikron között kell legyen! Az inhaláció során általában az alsó légutakba, a hörgőkbe kell bejuttatni a gyógyszert. Mivel ide csak a 0,5-5 mikron átmérőjű szemcsék jutnak el, és ülepednek le, ezért elvárás az inhalátorokkal szemben, hogy a keletkezett aerosol szemcséinek legalább 50 %-a ebbe a tartományba essen

- Maradéktalan gyógyszerfelhasználás

Webáruház készítés